Son silinen klipler için SD Kart Video Kurtarma?

SD kartımdaki birkaç video klibini yedeklemeden önce yanlışlıkla sildim ve onları gerçekten geri almam gerekiyor. Görüntüler önemli ve yakın zamanda silinen dosyalar için çalışan en iyi SD kart video kurtarma yöntemini veya yazılımını arıyorum.

Bir seyahatte bir kez bir klip kaybettim ve neredeyse yaptığım ilk hata aynı karta daha fazla görüntü çekmekti. Bir videoyu sildiyseniz, en önemli şey hız ve kendinizi tutmaktır. Kartla uğraşmayı bırakın.

Genelde olan şey basittir. Video verileri çoğu zaman bir süre olduğu yerde kalır. Kart bu alanı boş olarak işaretler, sonra yeni kayıtlar ondan parçalar almaya başlar. Henüz oraya yeni bir şey yazılmadıysa, şansınız hâlâ fena değildir.

İlk olarak, kartı kullanmayı bırakın

Her şeyden önce şunları yapın:

1. Kaydı durdurun.

2. Fotoğraf çekmeyin.

3. Kartı biçimlendirmeyin.

4. Onu kameradan çıkarın.

Bunu sürekli tekrarlıyorum çünkü insanlar kurtarma şanslarını burada kendileri mahvediyor. Bir dosyayı siliyorlar, çekime devam ediyorlar, sonra da taramanın neden sadece kırıntılar bulduğunu merak ediyorlar.

Bilgisayarın onu hâlâ gördüğünden emin olun

Kartı bir okuyucuya takın ve bilgisayarınıza bağlayın.

Windows kartın biçimlendirilmesi gerektiğini söylüyorsa veya onu RAW olarak gösteriyorsa, henüz panik yapmayın. Daha kötü durumdaki kartların bile yine de sorunsuz tarandığını gördüm. İlk önemli olan şey, aygıtın überhaupt görünüp görünmediğidir.

Kart hiçbir yerde görünmüyorsa, ben orada dururdum. On kez çıkarıp yeniden takmak nadiren bir şeyi düzeltir. O noktada, bir veri kurtarma merkezi daha mantıklı olmaya başlar.

Yazılımla başlayın

Silinmiş video dosyaları için ben Disk Drill ile başlardım.

Bunun nedeni Gelişmiş Kamera Kurtarma modudur. Birçok kamera uzun videoları tek, düzenli bir blok halinde kaydetmez. Dosyanın parçalarını kartın farklı yerlerine dağıtırlar. Bunu aksiyon kamerası görüntülerinde yaşadım ve normal dosya kurtarma parçaları geri getirdi ama temiz, oynatılabilir bir sonuç vermedi.

Bu mod parçalanmış kamera videoları için tasarlanmıştır. Bu parçaları yeniden bir araya getirip izlenebilir bir hale getirmeye çalışır. Gördüğüm kadarıyla GoPro, DJI, Sony, Canon, Nikon, Fujifilm, Insta360, araç kameraları ve benzeri cihazlardan gelen görüntülerde işe yarıyor.

Temel adımlar

1. Kart okuyucu ile kartı bağlayın.

2. Disk Drill'i açın.

3. Bellek kartını seçin.

4. Gelişmiş Kamera Kurtarma seçeneğini seçin.

5. Taramayı başlatın.

6. Bulduklarını önizleyin.

7. Kurtarılan videoları başka bir sürücüye kaydedin.

Kurtarılan dosyaları aynı karta geri yazmayın. Bunu yıllar önce fotoğraflarda yaptım. Kötü fikirdi.

Bir araç bazı şeyleri kaçırırsa, başka birini deneyin

Tek bir tarayıcı her şeyi bulamaz. Bir uygulamanın dosyaları kaçırdığı, başka birinin ise aynı kartta onları ortaya çıkardığı durumlarla karşılaştım.

1. PhotoRec ücretsizdir ve kullanışlıdır, ancak dosyaları çoğu zaman orijinal adları veya klasör düzeni olmadan çıkarır.

2. R-Studio daha derine iner ve size daha fazla kontrol sunar, ancak arayüzü ilk başta biraz karmaşık gelebilir.

3. DiskGenius kart bozuk görünüyorsa veya bölüm bilgileri karışmışsa denemeye değerdir.

Farklı araçlar farklı şekillerde tarama yapar. İlk sonuç yetersiz görünüyorsa, başka bir programla ikinci bir tarama yapmaya zaman ayırmaya değer.

Görüntüler önemliyse önce bir disk imajı oluşturun

Dosyalar çok önemliyse, önce kartın tam bir imajı üzerinden çalışın.

Bu, tüm depolama aygıtının bayt bayt bir kopyasını oluşturmak anlamına gelir. Ardından orijinal karta tekrar tekrar müdahale etmek yerine kopyayı tararsınız. İnsanların bu adımı atladığını ve sonra sorunlu bir kart bağlantıyı kesmeye başlayınca pişman olduklarını gördüm.

Bunun bir nedeni olarak standart uygulamadır. Mevcut durumu korursunuz ve farklı kurtarma araçlarını denemek için birden fazla şans elde edersiniz.

Ne zaman durmanız ve profesyonellere göndermeniz gerektiğini bilin

Yazılım kurtarma genellikle şu tür mantıksal sorunlarda en iyi sonucu verir:

1. Silinmiş videolar.

2. Yanlışlıkla biçimlendirme.

3. Dosya sistemi bozulması.

4. RAW kart sorunları.

5. Bilgisayarın hâlâ algıladığı bir kartta eksik dosyalar.

Bunun gibi durumlarda profesyonel bir kurtarma hizmeti daha güvenli seçenektir:

1. Kart eğilmiş, çatlamış veya fiziksel olarak hasar görmüşse.

2. Açık bir neden olmadan ısınıyorsa.

3. Bilgisayarınız onu hiç algılamıyorsa.

4. Tarama sırasında bağlantısı sürekli kesiliyorsa.

5. Görüntüler, tahminde bulunmanın fazla riskli olacağı kadar önemliyse.

Bu durumlardan birindeyseniz, evde yapılacak ek denemeler işleri daha da kötüleştirebilir. Kart daha fazla zorlanmadan önce ben dururdum.

Klipler yakın zamanda silindiyse, en iyi seçeneğiniz dosya oyma ve önce kartın tam bir imajını almak olur. Kullanımı hemen durdurma konusunda @mikeappsreviewer’a katılıyorum. Yine de bir noktada aynı fikirde değilim. Kart hâlâ sorunsuz şekilde bağlanıyorsa, herhangi bir kurtarma uygulamasını çalıştırmadan önce onu klonlamayı tercih ederim. SD kartlar tarama ortasında insanların düşündüğünden daha sık arızalanır.

Benim sıralamam şöyle olurdu:

1. SD kartı iyi bir USB kart okuyucuya takın.
  2. USB Image Tool, Win32 Disk Imager veya dd gibi bir araçla tüm kartın bayt kopyasını alın.
  3. Kurtarma araçlarını karta değil, imaja karşı çalıştırın.
  4. Verileri SD karta asla geri değil, SSD’nize veya sabit diskinize kurtarın.

Yazılım olarak, Disk Drill SD kartlarda silinmiş video kurtarma için sağlam bir ilk tercihtir, özellikle de klipler bir kamera veya drondan geldiyse ve dosya sistemi girdileri yok olmuşsa. Disk Drill bazı dosyaları kaçırırsa, yöntemi değiştirip imaj üzerinde PhotoRec kullanın. PhotoRec çirkindir, ama diğer araçların atladığı ham MP4 ve MOV verilerini sık sık çıkarır. Dezavantajı ise dosya adları ve klasör yapısının genellikle kaybolmuş olmasıdır.

İnsanların gözden kaçırdığı bir şey daha var. Birçok kamera uzun klipleri parçalara böler, örneğin FAT32 kartlarda 4 GB segmentlere. Bu yüzden kurtarılan bir dosya bozuk görünüyorsa, videonun başlangıçta birden fazla dosyaya yayılıp yayılmadığını kontrol edin.

Kart bağlantıyı kesiyorsa, sürekli yeniden biçimlendirme istiyorsa veya 0 bayt olarak okunuyorsa, kendiniz uğraşmayı bırakın. Böyle durumlarda bir laboratuvar daha mantıklıdır.

Ayrıca, sosyal medya kliplerinden bellek kartı video kurtarma konusunda izlemeye değer kısa bir içerik de şu, bellek kartı video kurtarma ipuçları hakkında Instagram Reeli.

@mikeappsreviewer ve @sterrenkijker’dan biraz farklı olarak tek bir şeyi yapardım. Doğrudan tam kapsamlı derin tarama maratonuna başlamadan önce, kameranızın kart üzerinde sidecar meta verileri veya küçük önizleme/cache dosyaları oluşturup oluşturmadığını kontrol edin. Bazen kurtarma uygulamaları, özellikle aksiyon kameraları ve aynasız gövdelerde, tam klip sınırlarını belirlemek için bu ipuçlarını kullanabilir. Mucize değil, ama kurtarılan MP4/MOV dosyalarını daha hızlı ayırmaya yardımcı olabilir.

Ayrıca, son silinenlerin her zaman tamamen kurtarılabilir olduğu varsayımında bulunmayın. Kamerada proxy oluşturma veya veritabanı yeniden oluşturma gibi arka plan düzenleme işlemleri varsa, yeni video kaydetmemiş olsanız bile silinen kliplerin bazı bölümlerinin üzerine çoktan yazılmış olabilir. Sinir bozucu, ama gerçek.

Gerçek yazılım için Disk Drill, SD karttan silinen videoları kurtarmada hâlâ daha iyi ilk denemelerden biridir çünkü silinen medyayı oldukça temiz şekilde işler ve kameraya odaklı kurtarma seçenekleri sunar. Klipleri bulursa, bunları farklı bir sürücüye aktarın ve başka bir şey yapmadan önce oynatmayı VLC’de test edin. Önizlemeler başarısız olursa, bundan önce değil, sonrasında aynı dosyaları ham biçimde başka bir araçla kurtarmayı deneyin.

İnsanların atladığı bir ipucu daha: garip küçük dosyalar dahil her şeyi kurtarın. Bazı düzenleyiciler, moov atomu veya başlık bilgisi ayrılmışsa hasarlı videoyu yeniden oluşturabilir. Remux işleminden sonra oynatılabilir hâle gelen bozuk klipler gördüm.

Daha fazla gerçek kullanıcılardan pratik SD kart video kurtarma tavsiyesi istiyorsanız, o başlık da okunmaya değer.

Kart kararsız davranıyorsa, bağlanmayı kesiyorsa veya ısınıyorsa, onunla uğraşmayı bırakın. O noktada kendin yap müdahalesi durumu gerçekten çok hızlı şekilde daha kötü hâle getirebilir.