Silinen Dosyaları Thumb Drive'dan Kurtarmak Mümkün mü?

USB belleğimden önemli dosyaları yanlışlıkla sildim ve yedeğim olmadığını çok geç fark ettim. Bellek hâlâ çalışıyor, ancak ihtiyacım olan belgeler ve fotoğraflar kayboldu. Silinen USB dosyalarının geri yüklenip yüklenemeyeceği ve durumu daha da kötüleştirmeden önce hangi adımları atmam gerektiği dahil olmak üzere USB bellek dosya kurtarma konusunda yardım arıyorum.

USB bellekten dosya silmek, ana sürücünüzden bir şeyler silmekten farklı bir karmaşadır. Birçok kişi “Geri Dönüşüm Kutusu’nu kontrol et” sözünü duyar ve önce oraya gider, sonra da hiçbir şey bulamaz. Çoğu flash sürücüde Windows, normal Geri Dönüşüm Kutusu akışını atlar ve silmeyi hemen kalıcıymış gibi işler.

Yine de buna umutsuz demezdim. Benim gördüğüm şu, dosya verileri çoğu zaman bir süre daha USB üzerinde kalır. Sistem liste kaydını kaldırır ve alanı boş olarak işaretler. Kötü kısım, sürücüyü kullanmaya devam ettiğinizde başlar. Yeni dosyalar oraya yazılır, eski verilerin üzerine yazılır ve kurtarma oranları hızla düşer. Küçük USB sürücüler neredeyse hiç hata payı bırakmaz. Bunu can sıkıcı yoldan öğrendim.

Sürücü hâlâ normal şekilde görünüyorsa, ben veri kurtarma yazılımı kullanırdım. Şu durumlardan biri yaşanıyorsa durur ve kendin yap kurtarmadan kaçınırdım:

1. USB hiç görünmüyorsa;
  2. 0 bayt ya da anlamsız bir boyut gösteriyorsa;
  3. hareket ettirdiğinizde bağlantısı kesiliyorsa;
  4. fiş eğilmiş, çatlamış veya gevşek görünüyorsa;
  5. cihaz normalden daha fazla ısınıyorsa;
  6. dosyalar, kaybetmektense laboratuvar ücretini ödemek daha az acıtacak kadar önemliyse.

Bunların hiçbiri sizin durumunuza uymuyorsa, ilk deneyeceğim şey yazılım olurdu.

Tarama çalıştırmadan önce kolay kontrolleri yapın. Ben her zaman önce bilgisayarı, sonra bulut eşitleme klasörlerini, e-posta eklerini, eski yedekleme klasörlerini, masaüstüne rastgele atılmış dosyaları, yani kopyaların sıkça düştüğü tüm olağan yerleri kontrol ederim. Gizli dosyaları açın ve USB’yi tekrar inceleyin. Bazen dosyalar hâlâ oradadır ve sadece kötü bir öznitelik değişikliği ya da saçma bir kötü amaçlı yazılım yüzünden gizlenmiştir. USB bir noktada Mac’e takıldıysa $RECYCLE.BIN, RECYCLER, RECYCLED veya .Trashes adlı klasörlere de göz atardım. İhtimal düşük, evet, ama bir dakikanızı alır.

Bu kontroller sonuç vermezse sürücüyü tarayın. Çoğu kurtarma uygulaması, menüler farklı görünse bile kabaca aynı akışı izler:

1. Kurtarma programını bilgisayarınıza yükleyin, USB sürücüye değil.
  2. USB’yi bağlayın.
  3. Kurtarma aracı içinde USB’yi seçin.
  4. Silinmiş veya kayıp dosya taramasını başlatın.
  5. Taramanın tamamlanmasına izin verin. İlk ekran boş göründü diye yarıda kesmeyin.
  6. Yığını daraltmak için arama, filtreler ve dosya türü gruplarını kullanın.
  7. Uygulama destekliyorsa dosyaları önizleyin.
  8. Kurtarılan dosyaları bilgisayarınıza, bir HDD’ye, SSD’ye veya başka bir USB’ye kaydedin, aynı USB belleğe geri değil.

O son adım insanların düşündüğünden daha önemlidir. Dosyaları aynı flash sürücüye geri yüklerseniz, henüz kurtarmadığınız diğer silinmiş verilerin üzerine yazma riski doğar. Bu hatayı yıllar önce eski bir 16 GB bellekle yaptım. Birkaç fotoğrafı geri aldım, geri kalanını ise tamamen kaybettim. Aptalca bir geceydi.

Araçların kısa özetini isterseniz, benim başlayacağım seçenek Disk Drill olurdu. Sıradan USB silme durumlarında genelde en az uğraştıran yol budur. FAT32, exFAT ve NTFS gibi yaygın dosya sistemlerini destekler, arayüzü yeterince temizdir ve önizleme işlevi zaman kazandırır. Önizleme faydalı bir işarettir. Bir dosya önizlemede düzgün açılıyorsa, şansınız genelde fena değildir.

Ayrıca dosya sistemi kısmen hasarlıysa veya bazı girişler eksikse de yardımcı olur. Bazı araçlar yalnızca eski dizin kayıtlarına dayanır. Bu araç ise dosya imzalarına göre de tarama yapar, bu yüzden adlar ve klasörler kaybolmuş olsa bile hâlâ bir şansınız olur. Dezavantajı tanıdıktır, kurtarılan dosyalar genel adlarla ve özgün klasör yapısı olmadan geri gelebilir.

Bahsedeceğim ücretsiz seçenek PhotoRec olurdu. Çok şey kurtarır ve dosya sistemi ciddi şekilde hasar gördüğünde bazen beklenenden fazlasını çıkarır. Ama kullanması biraz angaryadır. Arayüz eski hissettirir ve çıktı çoğu zaman adı olmayan dosyalardan oluşan dev bir yığına dönüşür. Sonunda binlerce gizemli öğeyi elle ayıklamak zorunda kalırsınız. İşe yarar. Aynı zamanda can sıkıcıdır.

Kurtarma öncesinde CHKDSK kullanmazdım. İnsanlar bunu her USB başlığında öneriyor, ama bu bir onarma aracıdır, silinen dosyaları geri getirme aracı değildir. Dosya sistemi yapılarını değiştirir ve ben dosyaları çıkarmadan önce bunu riske atmazdım. Benim sıralamam basit, önce kurtar, sonra onar.

Yani bunu kendi bilgisayarımda yapıyor olsaydım, USB’yi hemen kullanmayı bırakır, gizli dosyaları ve yedekleme konumlarını kontrol eder, sonra Disk Drill ile tarama çalıştırır ve kurtarılan her şeyi başka bir yere kaydederdim. USB fiziksel olarak kararsız görünüyorsa, orada durur ve bir kurtarma servisine verirdim.

Evet, eğer USB belleği yeterince hızlı kullanmayı bıraktıysanız.

@mikeappsreviewer’ın söylediklerine ek olarak şunu da söyleyeyim: dosyalar bir noktada bilgisayarınızdan kopyalandıysa Windows Dosya Geçmişi’ni veya Önceki Sürümler’i kontrol edin. İnsanlar bunu atlıyor. Bazen USB kopyası gitmiş oluyor ama kaynak sürüm hâlâ yerel bir anlık görüntüde duruyor. Fotoğraflar için telefonunuzun içe aktarma klasörünü veya eski mesajlaşma uygulamalarını da kontrol edin. İnsanların birden fazla kez WhatsApp dışa aktarımlarından ve kamera içe aktarmalarından silinen USB dosyalarını geri getirdiğini gördüm. Biraz saçma ama işe yarıyor.

Sürücü doğru kapasiteyi gösteriyorsa ve normal şekilde açılıyorsa bir kurtarma uygulaması kullanın. Disk Drill, silinen dosyaları iyi işlemesi ve kurtarmadan önce sonuçları önizlemenize izin vermesi nedeniyle USB bellek veri kurtarma için sağlam bir seçimdir. Belgeler ve fotoğraflar için önizleme önemlidir. Önizlemeler temiz görünüyorsa şansınız daha yüksektir.

İnsanların sık sık tekrarladığı bir noktaya biraz katılmıyorum: USB’de silinmiş demek kalıcı demektir. Kullanıcı açısından bakınca çoğu zaman doğru, evet. Ama flash depolamada asıl büyük mesele denetleyicinin blokları zaten temizleyip temizlemediğidir. Bazı USB bellekler bunu yapar, bazıları yapmaz. Kurtarma oranları marka, yaş ve dosya sistemine göre çok değişir. Test ettiğim exFAT belleklerde sonuçlar karışıktı. Eski FAT32 sürücüler genelde daha iyi sonuç verdi.

Bir kontrol daha yapın: sürücüyü farklı bir bilgisayara ve farklı bir USB portuna takın. Arızalı bir portun sağlıklı bir sürücüyü bozuk gibi gösterdiği durumlar yaşadım. Sinir bozucu bir saat kaybı.

Kısa bir görsel anlatım istiyorsanız, bu hızlı USB bellek veri kurtarma video rehberi temel akışı anlatıyor.

Asıl önemli şey, aynı USB belleğe hiçbir şeyi tekrar kaydetmeyin. O kısım kurtarmayı çok hızlı mahveder.

Evet, mümkün, ama @mikeappsreviewer ve @stellacadente’nin söylediği bir noktaya itiraz edeceğim: sürücü bağlanıyorsa insanlar kurtarma yazılımının her zaman ilk adım olduğunu düşünüyor. Her zaman değil. Silinen dosyalar PC’nizde yakın zamanda gerçekten açtığınız Office belgeleri, PDF’ler veya fotoğraflarsa, önce uygulama düzeyindeki son dosya listelerini ve geçici/önbellek konumlarını kontrol edin. Word, Excel, Photoshop, hatta Windows küçük resim önbelleği bile izler bırakabilir. Bu tam bir kurtarma değildir, ama bazen hayat kurtarır.

Ayrıca, USB bellek BitLocker veya bir üretici güvenlik aracıyla şifrelenmişse, kurtarma çok daha karmaşık hale gelir. Bu durumda, dosya sistemi meta verileri hâlâ sağlamsa hariç, silinen dosya kurtarma araçları kullanılabilir dosyalar yerine veri yığınları bulabilir. İnsanlar bu kısmı çok sık unutuyor.

Yine de yazılım yoluna gidecekseniz, Disk Drill USB bellek dosya kurtarma için makul bir seçimdir çünkü sonuçları sıralamak bazı daha kötü araçlara göre daha kolaydır. Ben onu körü körüne umut etmekten çok ilk değerlendirme için kullanırdım: önizlemeler görünüyorsa ve boyutlar mantıklıysa bu iyiye işarettir. Her şey bozuk ya da isimsiz saçmalık olarak geri geliyorsa, saatlerinizi boşa harcamayı bırakın ve profesyonel bir servisi düşünün.

Kimsenin yeterince bahsetmediği bir şey daha: ucuz USB bellekler yalan söyler. Sahte kapasiteli sürücüler ve arızalanan denetleyiciler, donanım zaten çöp durumdayken silinen dosya kurtarmayı başarısız gibi gösterebilir. Mümkünse önce sürücünün salt okunur bir imajını alın. Bu, belleği tekrar tekrar yoklamak yerine tarama için tek bir kararlı kaynak sağlar.

Ve biraz daha okumak isterseniz, şu gerçek kullanıcı ipuçları içeren Facebook USB bellek kurtarma tartışması konuya uygundur.

Yani evet, kurtarılabilir mi? Belki. Garantili mi? Hayır. Sürücüyü kullanmayı bırakın, üzerine hiçbir şey yazmaktan kaçının ve rastgele onarım düğmelerine panikle tıklamayın. İnsanlar deleted durumunu gerçekten tamamen gitmiş hale böyle getirir.