Przypadkowo usunąłem ważne zdjęcia z karty SD aparatu Canon podczas przeglądania obrazów i teraz potrzebuję pomocy w ustaleniu najlepszego sposobu ich odzyskania. Na karcie są rodzinne zdjęcia, które naprawdę muszę odzyskać, więc szukam bezpiecznych wskazówek dotyczących odzyskiwania zdjęć z karty SD Canon, zanim cokolwiek nadpiszę.
Natknąłem się na to jakiś czas temu z kartą Canona i pierwszy ruch ma większe znaczenie niż cokolwiek innego. Wyłącz aparat. Od razu wyjmij kartę SD. Jeśli karta ma mały suwak blokady, przesuń go do pozycji zablokowanej.
Powód jest prosty. Gdy zdjęcie zostaje usunięte, karta zwykle nie wymazuje od razu danych pliku. Oznacza tylko to miejsce jako wolne. Twoje zdjęcia często nadal tam są, dopóki nowe fotografie lub wideo ich nie nadpiszą. Jeśli dalej używasz aparatu, Twoje szanse szybko spadają.
Zanim zaczniesz bawić się narzędziami do odzyskiwania, najpierw sprawdź nudne podstawy. Raz to pominąłem i zmarnowałem godzinę.
- image.canon: Jeśli synchronizacja była włączona, najpierw zajrzyj tam. Canon przechowuje kopie w chmurze przez ograniczony czas, często do 30 dni.
- Kosz: Jeśli usunąłeś pliki z Maca lub PC podczas przeglądania karty, mogą nadal tam być.
- Kopie zapasowe: Sprawdź Google Drive, Backblaze, Time Machine, OneDrive albo cokolwiek, czego używasz. Czasem kopia zapasowa zdążyła już przechwycić pliki, gdy ostatnio podłączyłeś kartę.
Jeśli te sprawdzenia nic nie dadzą, użyj oprogramowania do odzyskiwania. Użyj też prawdziwego czytnika kart SD. Do tego nie podłączałbym korpusu Canona przez USB. W wielu aparatach komputer widzi warstwę transferu zamiast surowego dostępu do karty, a wyniki skanowania bywają gorsze.
Najlepsze wyniki miałem z Disk Drill. To, co najbardziej się dla mnie wyróżniało, to obsługa typów plików Canona, zwłaszcza CR2 i CR3, plus zwykłe JPEG-i i klipy wideo. Podgląd to część, którą lubiłem najbardziej. Możesz sprawdzić, co program znalazł, przed przywracaniem, co oszczędza czas, gdy skan zwraca setki albo tysiące plików. W systemie Windows jest też niewielki darmowy limit odzyskiwania, 100 MB według ostatniego sprawdzenia, co wystarcza, żeby przetestować, czy brakujące pliki da się odzyskać.
Jeśli chcesz darmową opcję, PhotoRec nadal daje radę. Narzędzie starej szkoły, brzydkie jak noc, ale znajduje rzeczy. Problem tkwi w sposobie pracy. Działa w oknie tekstowym i zwykle zwraca pliki bez oryginalnych nazw ani układu folderów. Kończysz z ręcznym sortowaniem sterty odzyskanych plików. Jeśli masz cierpliwość, w porządku. Jeśli chcesz czegoś bardziej uporządkowanego, szybko zaczyna to irytować.
Kroki odzyskiwania są dość standardowe:
- Zainstaluj program na dysku komputera: Umieść go na dysku wewnętrznym albo innym bezpiecznym nośniku. Nie instaluj niczego na karcie SD.
- Włóż kartę i przeskanuj ją: Użyj czytnika kart, wybierz kartę SD w aplikacji do odzyskiwania, a następnie uruchom głębokie skanowanie. Duże karty zajmują trochę czasu.
- Podejrzyj wyniki: Filtruj po zdjęciach, jeśli aplikacja to obsługuje. Sprawdź podglądy i zaznacz pliki, które chcesz odzyskać.
- Odzyskaj do innej lokalizacji: Zapisz przywrócone pliki na komputerze lub dysku zewnętrznym. Nie zapisuj ich z powrotem na tej samej karcie Canona.
Gdy skopiujesz już wszystko w bezpieczne miejsce i sprawdzisz, że pliki otwierają się poprawnie, włóż kartę z powrotem do aparatu i sformatuj ją w aparacie. Robię tak zamiast usuwać pliki z komputera. Później jest mniej dziwnych problemów z systemem plików.
Jeśli po usunięciu nie zrobiłeś zbyt wielu ujęć, Twoje szanse nadal są całkiem dobre. Jeśli dalej nagrywałeś wideo 4K na tę samą kartę, no cóż, trudniej. Nadal warto przeskanować.
Dodałbym jedną rzecz do tego, co powiedział @mikeappsreviewer. Nie ufaj odtwarzaniu w samej kamerze jako dowodowi, że pliki zniknęły na dobre. W niektórych modelach Canona usuwanie podczas przeglądania najpierw dotyka tylko indeksu plików, więc odzyskiwanie działa lepiej, niż ludzie się spodziewają.
Moje podejście jest takie.
Po pierwsze, zrób pełny obraz karty SD, zanim zaczniesz ją skanować. Użyj czegoś takiego jak USB Image Tool, Win32 Disk Imager albo dd na Mac/Linux. Pracuj na obrazie, nie na karcie. Jeśli aplikacja do odzyskiwania się zawiesi albo klikniesz nie to, co trzeba, twoja oryginalna karta pozostanie nienaruszona. Ten krok jest często pomijany, a moim zdaniem ma znaczenie.
Po drugie, sprawdź, czy brakujące zdjęcia były zapisane jako RAW+JPEG. Jeśli fotografowałeś w obu formatach, jedna wersja czasem przetrwa, nawet gdy druga wygląda na utraconą. Szukaj według typu pliku: CR2, CR3, JPG, MP4.
Po trzecie, sortuj odzyskane pliki według znacznika czasu, a nie nazwy pliku. Usunięte pliki z Canona często wracają z uszkodzonymi nazwami, ale data EXIF zwykle się zachowuje. Dzięki temu o wiele łatwiej znaleźć rodzinne zdjęcia.
Disk Drill to solidny wybór, bo lepiej podgląda pliki Canon RAW niż większość narzędzi konsumenckich, które testowałem. Recuva jest w porządku przy prostym usunięciu JPEG-ów, ale ma tendencję do gubienia struktury RAW na kartach SD. TestDisk/PhotoRec znajduje więcej fragmentów, ale uporządkowanie tego bałaganu to męka.
Jeśli chcesz szybkie porównawcze wideo, to jest całkiem niezłe zestawienie narzędzi do odzyskiwania danych z kart SD, najlepsze oprogramowanie do odzyskiwania zdjęć i filmów z karty SD.
Jeszcze jedna rzecz. Jeśli karta pokazuje błędy, prosi o sformatowanie albo jest odczytywana jako 0 bajtów, przestań w kółko próbować różnych programów. To wskazuje na uszkodzenie systemu plików albo awarię karty, a wielokrotne odczyty mocno obciążają uszkodzoną kartę. W takim przypadku najpierw utwórz obraz, a potem przeskanuj obraz za pomocą Disk Drill albo innego narzędzia.
Duża rzecz, o której nikt nie wspomniał wystarczająco: sprawdź, czy karta używała exFAT czy FAT32. Karty SD Canon w nowszych/większych modelach często są w exFAT, a odzyskiwanie usuniętych plików może być tam trochę bardziej loterią, jeśli aparat dalej robił zdjęcia. Więc jeśli tylko je usunąłeś i od razu przestałeś, to jest twój najlepszy scenariusz.
W większości zgadzam się z @mikeappsreviewer i @boswandelaar, ale trochę mniej przekonuje mnie robienie najpierw pełnego obrazu, jeśli nie czujesz się pewnie z narzędziami dyskowymi. To idealne rozwiązanie, jasne. Ale dla zwykłej osoby w trybie paniki grzebanie przy dd albo wybranie złego dysku może pogorszyć sprawę. Jeśli karta jest nadal normalnie czytelna, po prostu użyłbym porządnego czytnika i ostrożnie ją przeskanował.
Kilka dodatkowych rzeczy do wypróbowania, dość specyficznych dla kart z aparatów:
- W Windows włącz pokazywanie ukrytych plików. Czasem dziwne wpisy katalogów przetrwają i zdjęcia nadal tam są, tylko normalnie się nie wyświetlają.
- Poszukaj folderów pobocznych lub indeksów Canona, takich jak
DCIM,MISC, albo pozostałości par RAW/JPEG. - Jeśli robiłeś serie, odzyskaj kilka plików sprzed i po brakującym zestawie. To pomaga ustalić, czy usunięta sekcja została częściowo nadpisana.
- Jeśli filmy też są ważne, szukaj
.MP4, a nie tylko formatów zdjęć.
Jeśli chodzi o oprogramowanie, to tak, Disk Drill jest chyba najłatwiejszym połączeniem prostoty i skuteczności do odzyskiwania zdjęć z Canona, zwłaszcza jeśli chcesz podgląd przed przywróceniem. Jeśli znajdzie twoje rodzinne zdjęcia w podglądzie, to zwykle bardzo dobry znak. Jeśli chcesz więcej poczytać, ten wątek o odzyskiwaniu usuniętych zdjęć z karty pamięci aparatu Canon też jest trafny.
Jeśli karta zaczyna się rozłączać, robi się bardzo wolna albo zgłasza błędy odczytu, przerwij. To już nie jest zwykły problem z usunięciem plików.
Jedną rzecz dodałbym do tego, co powiedzieli @boswandelaar, @cacadordeestrelas i @mikeappsreviewer: sprawdź, czy „usunięte” zdjęcia tylko nie zniknęły z bieżącego widoku folderu, a nie zostały faktycznie utracone. Aparaty Canon mogą ukrywać obrazy, jeśli zmieniłeś filtry odtwarzania, foldery dat, widoki gniazd kart lub ustawienia ocen/ochrony. Zanim zaczniesz odzyskiwanie, przejrzyj kartę na komputerze i sprawdź całą strukturę DCIM, zwłaszcza wiele folderów 100CANON, 101CANON itd.
Trochę nie zgadzam się z opinią, że każdy powinien najpierw wykonać obraz nośnika bez względu na wszystko. Jeśli wiesz, jak to zrobić, świetnie. Jeśli nie, ostrożny skan tylko do odczytu przez porządny czytnik kart USB jest zwykle bezpieczniejszy niż panikowanie z narzędziami dyskowymi.
O Disk Drill:
Zalety
- Bardzo łatwy podgląd plików Canon JPG, CR2, CR3
- Dobre rozwiązanie do szybkiej wstępnej oceny
- Czyściejszy interfejs niż w PhotoRec
- Potrafi też odzyskiwać filmy
Wady
- Darmowe odzyskiwanie w Windows jest ograniczone
- Głębokie skanowanie może zwracać duplikaty
- To nie jest moje ulubione narzędzie, jeśli karta fizycznie ulega awarii
Moja zasada: jeśli karta jest sprawna i tylko usunąłeś pliki, Disk Drill to bardzo dobry pierwszy krok. Jeśli znajduje podglądy, odzyskaj je od razu na komputer, a potem zrób kopie zapasowe. Jeśli nie znajduje nic przydatnego, przejdź do narzędzi typu PhotoRec do odzyskiwania przez wyodrębnianie danych, zanim zrobisz cokolwiek innego z kartą. Jeśli karta zgłasza błędy wejścia/wyjścia, pomiń zwykłą pętlę skanowania i rozważ profesjonalne odzyskiwanie.