Fotoğrafları sildikten sonra iPhone depolamam neden dolmaya devam ediyor?

iPhone’umda yer açmak için çok fazla fotoğraf ve video sildim, ancak depolama alanım hâlâ dolmaya devam ediyor. Son Silinenler’i zaten kontrol ettim ve kullanılabilir alan neredeyse hiç değişmedi. iPhone depolama alanımı neyin kullandığını, buna iCloud Fotoğraflar’ın mı yoksa önbelleğe alınmış verilerin mi neden olduğunu anlamak ve telefonum düzgün çalışmayı durdurmadan önce gerçekten nasıl yer açabileceğimi öğrenmek için yardıma ihtiyacım var.

Henüz panik yapmazdım. Bunu birçok iPhone’da gördüm, en sık 64 GB telefonlarda oluyor ve örüntü sıkıcı derecede tutarlı. Depolama bir süre iyi görünüyor, sonra birdenbire düşük alan uyarısı geliyor ve telefon kendi hafızasını yemiş gibi hissettiriyor.

Bulduğum şey göründüğünden daha basit. iPhone’unuz arka planda artıkları üst üste biriktiriyor. Fotoğraflar, kısa videolar, mesaj ekleri, önbelleğe alınmış uygulama çöpleri, çevrimdışı müzikler, indirilen klipler, eski ekran görüntüleri. Bunların hiçbiri telefona indiğinde çok büyük gelmez. Birkaç ay verin, toplam can sıkıcı hale gelir.

Genellikle Yavaş Yavaş Birikir

Bence insanlar sebebin tek bir dev dosya olmasını bekliyor. Çoğu zaman durum böyle değil. Daha çok günlük birikim gibi. Birkaç tatil videosu. Mesajlar veya WhatsApp'ta biriken meme yığını. Instagram ve TikTok'un fark ettiğinizden daha fazla yerel veri depolaması. Spotify'ın unuttuğunuz indirmeleri kaydetmesi. YouTube'un çevrimdışı videoları tutması.

Küçük parçalar, tekrar tekrar. Sonra bir sabah telefonunuzda neredeyse hiç yer kalmamış oluyor.

İlk kontrol ettiğim şey, Fotoğraflar

Bakılacak en hızlı yeri istiyorsanız, Fotoğraflar uygulamasıyla başlayın. Benim deneyimime göre, alanın büyük kısmı burada gidiyor.

Can sıkıcı olan tarafı, ne kadar görünmez olduğudur. Günlük hayatta fotoğraf arşivinizin ağırlığını hissetmezsiniz. Sonra geriye doğru kaydırırsınız ve ne olduğunu görürsiniz. Aynı köpeğin on fotoğrafı. Aynı grup fotoğrafı için dört deneme. İki yıl öncesinden ekran görüntüleri. Hiç saklamak istemediğiniz Live Photo'lar. Orada tuğla gibi duran uzun etkinlik videoları.

Benim genelde bulduklarım:

1. Aynı fotoğrafın birden fazla sürümü
  2. Yalnızca tek bir görüntünün önemli olduğu seri çekimler veya yeniden denemeler
  3. Kocaman ekran görüntüsü yığınları
  4. Kimsenin ikinci kez bakmadığı Live Photo'lar
  5. Gezilerden, konserlerden, doğum günlerinden ve benzeri şeylerden büyük videolar

Tek tek bakınca büyük mesele değil. Ama bir araya gelince, bu bölüm çoğu zaman birinciliği alıyor.

Kütüphaneniz çok büyükse, elle temizlik yapmak çok çabuk bıktırır

Elle sıralayabilirsiniz. Ben bunu bir kez yaptım. Sonsuza kadar sürdü ve yine de gereksiz şeyleri kaçırdım.

Fotoğraf kütüphaneniz çok büyükse, Clever Cleaner uygulamasına bakardım.

Bana en çok öne çıkan şey, yalnızca birebir kopyalarda durmamasıydı. Benzer fotoğrafları gruplar halinde topluyor, böylece net olanı tutup neredeyse aynı olanları silebiliyorsunuz. Ayrıca ekran görüntülerini, büyük dosyaları ve Live Photo öğelerini ortaya çıkarmaya yardımcı oluyor; bunlar, saçma miktarda alan kaplayana kadar kolayca göz ardı edilebiliyor.

Nelerin silineceğini yine siz seçiyorsunuz. Bu kısmını sevdim. Öneriler var ama son karar sizde kalıyor.

İnsanların yalnızca fotoğraf karmaşasını temizleyerek şaşırtıcı miktarda depolama alanı açtığını gördüm ve çoğu zaman da bu dağınıklığın orada olduğunun farkında bile değillerdi.

Uygulamalar da bunu yapar

Fotoğraflar genelde ilk şüphelidir, ama tek suçlu onlar değildir.

Uygulamalar zamanla şişer. Önbelleğe alınmış medya, geçici dosyalar, çevrimdışı indirmeler, sohbet ekleri, otomatik oynatma çöpleri, kaydedilmiş taslaklar. Sosyal medya uygulamaları, yayın uygulamaları ve mesajlaşma uygulamaları bunu sık sık yapar. Daha önce depolama ayarlarını açtığımda, bir uygulamanın hak ettiğinden çok daha fazla alan kapladığını gördüm.

Fotoğrafları hallettikten sonra Ayarlar > Genel > iPhone Saklama Alanı bölümüne gidin ve listeyi kontrol edin. En üstten başlayın. Sayıları tuhaf görünen uygulamalara bakın. Önce araştırmaya değer olanlar bunlardır.

Ben ne yapardım

Rastgele çözümler denemezdim. Depolama alanının nereye gittiğini kontrol eder, sonra önce en büyük kategoriyi hedef alırdım.

Eğer Fotoğraflar başı çekiyorsa, önce onu temizlerdim. Hızlı bir yol istiyorsanız, Clever Cleaner başlamak için iyi bir seçenek çünkü saklamak istediğiniz şeyleri silmeye zorlamadan fotoğraf karmaşasını azaltmaya yardımcı oluyor. Ondan sonra en büyük uygulamaları inceler ve eski mesaj eklerini temizlerdim.

Çoğu zaman telefon bozuk değildir. Dağınıktır. Alanın nereye gittiğini gördüğünüzde, çözüm çok daha az rastgele gelir ve bir dahaki sefere bunu kontrol altında tutma şansınız daha yüksek olur.

Fotoğrafları sildikten sonra alan neredeyse hiç değişmediyse, önce iki şeye bakardım.

1. iCloud Fotoğrafları eşitleme gecikmesi.
    iCloud Fotoğrafları açıksa, iOS depolamayı yeniden hesaplamadan önce telefonunuz bazen yerel kopyaları bir süre tutar. Yeniden başlatmak çoğu zaman sayıların yenilenmesini sağlar. Gece boyunca Wi‑Fi’a bağlı şarj etmek de yardımcı olur. iOS depolama grafikleri garip şekilde çoook yavaştır.

2. Sistem Verileri.
    İnsanların gözden kaçırdığı kısım bu. Ayarlar, Genel, iPhone Saklama Alanı’na gidin, aşağı kaydırın ve Sistem Verileri’ni kontrol edin. Bazı telefonlarda bu bölüm önbellekler, günlükler, Safari verileri, akış geçici dosyaları ve başarısız güncellemeler nedeniyle şişer. Bunun 64 GB’lık bir iPhone’da 15 GB ile 30 GB arasında kaldığını gördüm.

Bir noktada @mikeappsreviewer ile biraz aynı fikirde değilim. Sorun her zaman fotoğraf karmaşası değil. Bazen Fotoğraflar azalır, sonra Sistem Verileri genişler ve boşalan alanı yer.

Sonra kontrol edilecekler:

• Safari, Geçmişi ve Web Sitesi Verilerini temizleyin
  • Mesajlar, büyük ekleri gözden geçirin
  • Dosyalar uygulaması, İndirilenler klasörü
  • Sesli Notlar
  • Podcast’ler ve çevrimdışı haritalar
  • iPhone Saklama Alanı’ndaki iOS güncelleme dosyası
  • Mail uygulaması ekleri ve eski hesaplar

Fotoğraflar hâlâ asıl alan yiyense, Clever Cleaner yinelenenleri ve benzer çekimleri daha hızlı sıralamak için bakmaya değer.

iPhone’da ücretsiz olarak depolama alanı nasıl temizlenir konusunda basit bir rehber için, ücretsiz iPhone depolama temizleme ipuçları hakkındaki bu gönderi oldukça alakalı.

@mikeappsreviewer ve @sternenwanderer’a biraz katılmadığım bir nokta var: fotoğrafları sildikten hemen sonra depolama alanı neredeyse hiç değişmediyse, bazen sorun artık fotoğraflar değildir; sorun, iOS’un alanı gerçek zamanlı geri kazanmada berbat olmasıdır.

Daha az bariz olan birkaç suçlu:

• Fotoğrafların dizine eklenmiş verileri. Yüz tanıma, arama dizini, küçük resimler
  • Paylaşılan Arşiv veya iCloud Paylaşılan Albüm kopyaları
  • Düzenlenmiş fotoğraflarda hem orijinalin hem düzenlenmiş sürümün tutulması
  • Kendi kopyalarını saklayan üçüncü taraf kamera uygulamaları
  • CapCut, Instagram, Snapchat gibi uygulamaların taslakları/dışa aktarma kalıntılarını kaydetmesi
  • Büyük bir silmeden sonra depolama hesaplamasının bozulması

Şu garip olana da bakın: Ayarlar > Kamera > Biçimler. ProRAW, ProRes veya yüksek çözünürlüklü modlarda çekim yapıyorsanız, yalnızca birkaç dosya bile devasa olabilir. İnsanlar bunu sürekli unutuyor.

Benim yapacağım şey şu olurdu:

1. Telefonu yeniden başlatın
  2. iOS’in güncel olduğundan emin olun
  3. iPhone Saklama Alanı’nı açın ve tamamen hesaplaması için birkaç dakika bekleyin
  4. Yalnızca Fotoğraflar’ı değil, video düzenleme uygulamalarını ve bulut sürücü uygulamalarını da kontrol edin
  5. iCloud Fotoğraflar kullanıyorsanız iPhone Saklama Alanını Optimize Et seçeneğini açın
  6. Depolama hâlâ yanlış görünüyorsa yedek alın ve cihazı yeniden başlatın

Sorun gerçekten Fotoğraflar uygulamasıysa, Clever Cleaner muhtemelen benzer fotoğrafları, Live Photo’ları, ekran görüntülerini ve büyük videoları sonsuza kadar didiklemeden bulmanın en hızlı yoludur. Clever Cleaner ile ücretsiz iPhone fotoğraf temizliği hakkındaki bu genel bakış bunu oldukça net açıklıyor.

Açıkçası iPhone’da “silindi” ile “alan geri kazanıldı” ne yazık ki her zaman aynı şey değildir.

“iOS yeniden hesaplasın diye bekleyin” yaklaşımı konusunda @sternenwanderer ve @cacadordeestrelas ile kısmen aynı fikirde değilim. Bazen gerçekten düzeliyor, evet. Ama depolama alanı sürekli yeniden doluyorsa, bu genelde sadece eski bir hesaplama hatası değil, bir şeyin aktif olarak veriyi geri yazdığı anlamına gelir.

Onların çok da derinlemesine bakmadığı birkaç yere ben göz atardım:

• WhatsApp veya Telegram medya otomatik indirme
  • Instagram taslak reels videoları ve önbelleğe alınmış yüklemeler
  • CapCut, iMovie, VN, Lightroom dışa aktarma kalıntıları
  • Apple Music sıra önbelleği
  • Taranmış PDF’lerle dolu Notlar uygulaması
  • GarageBand ses kütüphaneleri
  • Kindle veya Books çevrimdışı indirmeleri

Büyük bir nokta: iPhone’u bir Mac veya PC’ye bağlayın ve depolamayı oradan kontrol edin. Finder veya Apple Devices bazen kategorileri telefonun gösterdiğinden daha dürüst şekilde gösterir.

Şu desene de bakın: boş alan artıyor, sonra gece şarjdan sonra tekrar düşüyor. Bu, fotoğraf analizi, bulut eşitlemesi veya bir uygulamanın medyayı yeniden indirmesi anlamına gelebilir.

Fotoğraf karmaşası hâlâ bunun bir parçasıysa, Clever Cleaner kullanışlıdır.

Artıları:

• yinelenen ve benzer fotoğrafları incelemek kolay
  • büyük videoları ve ekran görüntülerini ortaya çıkarmaya yardımcı olur
  • elle didiklemekten daha hızlı

Eksileri:

• silmeden önce yine de sizin gözden geçirmeniz gerekir
  • benzer fotoğraf gruplaması her zaman kusursuz değildir
  • şişmiş uygulama önbelleklerini veya bozuk sistem depolamasını düzeltmez

Yani evet, fotoğraflar önemli, ama Fotoğraflar uygulamasını tek şüpheli gibi görmeyi bırakırdım. Bu noktada muhtemelen @mikeappsreviewer en doğruya en yakın kişi.