Mac’imde önemli dosyaları yanlışlıkla sildim ve hâlâ onlara ihtiyacım olduğunu fark etmeden önce Çöp Kutusu’nu boşalttım. Yerleşik güvenli seçenekler veya güvenilir kurtarma yazılımları da dahil olmak üzere, Mac’te silinen dosyaları kurtarmanın en iyi yolunu arıyorum, çünkü bu belgeler ve fotoğraflar benim için gerçekten çok önemli.
Buna kayboldu demek için acele etmezdim. Çöp Kutusu’nu boşaltmak basit geri yükleme yolunu ortadan kaldırır, evet, ama dosya verileri çoğu zaman bir süre daha diskte durmaya devam eder. Sorun, yeni Mac’lerdeki SSD davranışı. Bunlar silinen blokları eski mekanik disklere göre daha hızlı temizleme eğilimindedir, bu yüzden fırsat aralığı düzensizdir ve bazen kısadır.
Yapacağım ilk şey, hem de hemen, Mac’i kullanmayı bırakmak olurdu. Uygulama kurmayın. Rastgele şeyler indirmeyin. Büyük klasörleri taşımayın. Güncellemeleri atlayın. Diske yapılan her yazma işlemi şansınızı biraz daha azaltır.
Kurtarma uygulamalarıyla uğraşmadan önce, macOS’in zaten size neler sunduğuna bakardım.
1. Time Machine’e bakın
Eğer silmeden önce Time Machine açıksa, bu genelde gördüğüm en temiz çözümdür.
- Dosyanın eskiden bulunduğu klasörü açın.
- Time Machine’i başlatın.
- Onu silmeden öncesine ait bir yedeğe gidin.
- Dosyayı seçip geri yükleyin.
Bu işe yaradığında, en az sorun çıkaran seçenek budur. Orijinal adı, orijinal konumu ve dosya meta verilerini de alırsınız. Garip yeniden adlandırma karmaşası olmaz.
2. APFS anlık görüntülerini kontrol edin
Bu kısım insanları hazırlıksız yakalar. Özel bir Time Machine diski takılı olmasa bile, macOS güncellemelerden ve bazı sistem değişikliklerinden önce sık sık yerel APFS anlık görüntüleri oluşturur. Hiç yedekleri olmadığını sanan kişilerin bunlardan klasör kurtardığını gördüm.
Disk İzlencesi’ni açın, sistem biriminize tıklayın ve anlık görüntülerin listelenip listelenmediğine bakın. Silme işleminden öncesine ait bir tane varsa, mümkünse bağlayın ve eksik dosyaları el ile dışarı kopyalayın.
3. Kurtarma yazılımını deneyin
Eğer yedekler ve anlık görüntüler boş çıkarsa, o zaman kurtarma yazılımına geçerdim. Disk Drill, önce deneyeceğim araçlardan biridir çünkü birden fazla tarama türünü tek geçişte bir araya getirir, güncel macOS sürümleriyle çalışır ve kurtarmadan önce önizleme gösterir. Benim için önizlemeler, pazarlama sayfalarından daha önemlidir. Bir dosya temiz şekilde önizleniyorsa, şansınız genelde daha yüksektir.
Burada birkaç kural var, yoksa durumu daha da kötüleştirirsiniz:
- Varsa kurtarma uygulamasını farklı bir sürücüye kurun.
- Kurtarılan dosyaları, taradığınız aynı Mac birimine geri değil, başka bir sürücüye geri yükleyin.
- Önizlemeleri filtre olarak kullanın. Önizleme bozuksa, kurtarılan dosya da çoğu zaman bozuk çıkar.
4. Ne zaman işi uzmana bırakmanız gerektiğini bilin
Silinen dosya vakalarının çoğunda laboratuvar gerekmez. Yalnızca şu durumlardan biri doğruysa bunu düşünürdüm:
- Dosyalar yeterince önemlidir ve başarısız bir kendi başına deneme zarar verebilir.
- Sürücü kötü davranıyordur; garip sesler, bağlantı kopmaları, okuma hataları vardır ya da macOS’te görünmeyi bırakır.
- Mac sıvı hasarı, güç hasarı veya başka bir fiziksel darbe aldı.
- Kurtarma yazılımı taramayı tamamlayamıyor ya da sürücüyü hiç okuyamıyor.
Gerçek bir kurtarma merkezi, ev kullanıcılarının sahip olmadığı araçlara sahiptir. Kötü tarafı fiyattır. Bunun birkaç yüz dolardan başlayıp hızla yükseldiğini gördüm.
İnsanların sürekli yanlış anladığı bir şey var; size 7 gününüz var gibi düzenli bir geri sayım yoktur. Bu, silinen blokların üzerine yazılıp yazılmadığına veya TRIM ile temizlenip temizlenmediğine bağlıdır. Bu yüzden en iyi sonucu alanlar genelde Mac’e dokunmayı hızlıca bırakan, sonra da hemen yedekleri kontrol eden veya diski tarayan kişilerdir. Bekleyip umut etmek, dosyaların gömülmesinin yoludur.
Eğer benim makinem olsaydı, şu sırayla giderdim: önce Time Machine, sonra APFS anlık görüntüleri, ondan sonra kurtarma taraması. Bu üç yol, karşılaştığım başarılı Mac kurtarmalarının çoğunu kapsıyor.
Çöpü Boşaltmak kötüdür, ama her zaman son değildir.
@mikeappsreviewer ile kullanımı hızla durdurma konusunda hemfikirim. Ancak anlık görüntülerin ilk bakılacak şey olması konusunda biraz farklı düşünüyorum. Birçok Mac’te, insanlar orada arama yapmaya başlayana kadar zaman kaybediyor ve sistemi kullanmaya devam ediyor. Dosyalar önemliyse, ben şu sırayı izlerdim.
-
Önce iCloud Drive’ı kontrol edin.
Masaüstü ve Belgeler eşitlemesi açıksa, iCloud.com’a giriş yapın ve oradaki Son Silinenler’i kontrol edin. Apple bazı silinen öğeleri 30 güne kadar saklar. Aynı durum Fotoğraflar, Notlar, Mail ve iCloud Drive klasörleri için de geçerlidir. İnsanlar bunu sürekli gözden kaçırıyor. -
Uygulamaya özel kurtarmayı kontrol edin.
Word, Excel, Pages, Photoshop ve bazı düzenleyiciler AutoRecovery veya geçici dosyalar tutar.
Şuralara bakın:
~/Library/Containers
~/Library/Application Support
~/Library/Autosave Information
Finder’ı kullanın, Klasöre Git’i seçin. -
FileVault açıksa ve Mac’i kullanmaya devam ettiyseniz, SSD’lerde dosya kurtarma olasılığı hızla düşer.
İmkânsız değil, ama daha düşüktür. Dosyalar maddi değere sahipse, önce kapatın ve sürücünün salt okunur bir imajını almak için başka bir Mac kullanın. Kurtarmayı canlı sisteminizden değil, imajdan yapın. -
Kurtarma yazılımı.
Disk Drill, APFS’yi okuduğu, dosyaları önizlediği ve teknik olmayan kullanıcılar için yeterince basit olduğu için daha güvenli Mac dosya kurtarma araçlarından biridir. Mümkünse onu harici bir sürücüye kurun. Kurtarılanları farklı bir sürücüye kaydedin. Dahili diski tarayıp tekrar onun üzerine kaydederseniz, kendi şansınızı azaltırsınız. Bunu yapıp kurtarılabilecek son parçaları da yok eden insanlar gördüm. -
Terminal size uygunsa, APFS anlık görüntülerini orada da listeleyin.
tmutil listlocalsnapshots /
Bazen Terminal arayüzden daha fazlasını gösterir.
Hızlı bir video özeti isterseniz, bu fena değil:
YouTube’da açıklanan en iyi Mac dosya kurtarma araçları
Kısa versiyon: önce iCloud’u ve uygulama geçici dosyalarını kontrol edin. Sonra veriler önemliyse sürücünün imajını alın. Ardından Disk Drill’i harici depolamadan çalıştırın.
@mikeappsreviewer ve @caminantenocturno’nun yanıtlarında yeterince vurgulanmadığını düşündüğüm bir nokta şu: dosyayı silmeden önce asıl olarak nerede bulunduğunu kontrol edin. Eğer bir uygulamanın sandbox klasöründeyse, harici sürücüdeyse, SD karttaysa veya ağ paylaşımındaysa, kurtarma yöntemi çok değişir. İnsanlar her seferinde Mac’te silinen dosya denince dahili SSD’yi varsayıyor, ama bu her zaman doğru değil.
Eğer harici bir HDD veya USB bellekteyse, dahili SSD’ye göre şansınız çoğu zaman çok daha iyidir çünkü TRIM aynı şekilde devrede olmayabilir. Bu durumda, mümkünse ayırın ve başka bir Mac’ten tarayın. Eğer dahili Mac SSD’nizdeyse, açıkçası Finder’da çok fazla kurcalamayı atlarım. Yapılan her küçük işlem bir şeyler yazar.
Ayrıca uygulamanın kendi içindeki sürüm geçmişini de kontrol edin. Pages, Numbers, Keynote ve bazı üçüncü taraf düzenleyiciler, belge başlık çubuğundan veya Dosya menüsünden önceki sürümlere göz atmanıza izin verir. Bu, dosya kurtarmaya hiç gerek bırakmayabilir.
Dosyalar çok değerliyse önce çok fazla geçici dosya konumunun peşine düşme konusunda kısmen katılmıyorum. Bu, makine çalışmaya devam ederken bir çöpçü avına dönüşebilir. Değerli veriler için ya önce klon/imaj alın ya da doğrudan harici bir sürücüden Disk Drill gibi güvenilir bir kurtarma aracına gidin ve kurtarmayı farklı bir diske yapın.
Spotlight hâlâ dosya adını hatırlıyorsa, şunu deneyin:
mdfind ‘filename’
Bazen taşınmış bir kopya, yinelenen dosya, dışa aktarılmış sürüm veya önbelleğe alınmış bir sürüm bulursunuz ve kendinizi büyük bir dertten kurtarırsınız.
Ayrıca, daha gerçek dünyadan Mac kurtarma deneyimleri için şu başlık yardımcı olabilir: Reddit’ten gerçek MacBook silinen dosya kurtarma ipuçları
Kısa versiyon: dosyanın nerede saklandığını belirleyin, o diski kullanmayı bırakın, uygulama düzeyindeki sürüm geçmişini kontrol edin, ardından veri maliyetine değecekse Disk Drill veya profesyonel bir hizmet kullanın. Eğlenceli değil ama her zaman da tamamen oyun bitti anlamına gelmez.
@caminantenocturno, @stellacadente ve @mikeappsreviewer’ın zaten değindiği şeylere ekleyeceğim bir nokta daha var: silinen dosyanın daha önce bir e-postadan, AirDrop’tan, tarayıcı indirmesinden veya mesajlaşma uygulamasından açılıp açılmadığını kontrol edin. Şaşırtıcı derecede çok sayıda “silinmiş” dosya hâlâ şu konumlarda yinelenmiş kopyalar olarak bulunur:
~/Downloads~/Desktop~/Library/Containers/.../Data/Library/Caches- uygulamaya özgü “Son Kullanılanlar” veya “Son Açılanlar” listeleri
Açıkçası, yoğun kullanılan bir Mac’te önce çok fazla snapshot peşine düşmeye biraz katılmıyorum. Dosya dahili SSD’deyse ve FileVault etkinse, derin kurtarma girişimlerinden önce alternatif kopyaları bulmaya öncelik verirdim.
Kontrol edilmeyen ama bakmaya değer birkaç yer daha:
-
Quick Look önbelleği
Bazen önizlemeler, orijinali gitmiş olsa bile kalır. Her dosya için işe yaramaz, ancak PDF’ler, görseller ve bazı belgeler için en azından okunabilir bir kopya veya önizleme kurtarabilirsiniz. -
Mail ekleri
Dosyayı daha önce e-postayla gönderdiyseniz, Apple Mail’de veya webmail’de dosya adına göre arayın. Ekler, yerel silmeden sonra da çoğu zaman orada kalır. -
Uygulama “Şuna Geri Dön” geçmişi
Apple uygulamalarında ve bazı belge düzenleyicilerinde sürüm geçmişi, ana dosya kaybolmuş olsa bile içeriği kurtarabilir. -
Paylaşılan bulut uygulamaları
Dropbox, OneDrive, Google Drive’ın tümünde macOS Çöp Sepeti’nden ayrı silinen öğeler/sürüm geçmişi sistemleri vardır.
Yazılım yoluna gidecekseniz, Disk Drill makul bir seçimdir.
Artıları:
- iyi APFS desteği
- basit, önizleme tabanlı iş akışı
- teknik olmayan kullanıcılar için kolay
- tek uygulamada kaybolan bölümleri ve silinen dosyaları bulabilir
Eksileri:
- tarama sonuçları çok büyük ve dağınık olabilir
- en iyi sonuçlar yine de hızlı hareket etmeye bağlıdır
- TRIM uygulanmış SSD’lerde mucize yaratmaz
- tam kullanım için ücretli kurtarma gerekir
Bilinmeye değer rakipler: EaseUS Data Recovery Wizard, Stellar Data Recovery ve R-Studio. Benim görüşüm: R-Studio ileri düzey kullanıcılar için daha güçlü, ancak normal bir Mac sahibi için Disk Drill genelde daha az uğraştırıcıdır.
Büyük kural: kurtarmayı harici bir sürücüye yapın, asla aynı Mac birimine geri yazmayın.